piątek, 9 grudnia 2011

Brak czasu czyli jak szybko obrać czosnek

Uwielbiam czosnek. W ilościach przekraczających przyzwoitość czasami...
Szczególnie w takiej szybkiej potrawce, co to mnóstwo czosnku na oliwę, potem do tego brokuły i pyszne jedzonko mamy w chwil kilka.  Właśnie dowiedziałam się jak w kilka sekund obrać główkę czosnku. Też nie wierzyłam, że to możliwe...
Główkę czosnku traktujemy sprawnym , silnym i szybkim ruchem dłoni w stylu mistrzów karate, tak aby rozpadła się na poszczególne dzwonka. Wrzucamy dzwonka do metalowej miseczki, przykrywamy drugą metalową miseczką zamykając w ten sposob czosnek niejako w metalowej kuli i mocno trząchamy , pozwalając czosnkowi radośnie uderzać o ścianki metalowego naczynia przez kilka sekund. Voila - czosnek się obrał !

2 komentarze:

  1. No nie wierzę normalnie..... ale wypróbuję:) A daj przepis Aniu na ten czosnek z brokułem.... bo nie znam takiego:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Iza - czosnek z brokułem robię tak:
    potraktować czosnek jak wyżej, pokroić w cienkie plasterki. Pęczek brokułów podziabać na drobno - różyczki w całości, łodygę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić czosnek i mieszać intensywnie przez kilkanaście sekund, aż stanie się BARDZO aromatyczny. Wrzucić brokuły i przykryć pokrywą na jakieś dwie minuty. Zamieszać i dolać trochę bulionu - około jednej szklanki. Kiedy brokuły są już miękkie (dosłownie kilka minut) potrawka jest gotowa. Jeśli sos ( bulion) jest zbyt wodnisty można go zagęścić mączką kukurydzianą rozmieszaną w małej ilości zimnej wody. Posolić lub polać sosem sojowym tuż przed podaniem. Jeśli lubisz chińską kuchnię możesz całość skropić kilkoma kroplami oleju sezamowego.

    Podobnie robię z krewetkami (dużymi). Zaczynamy od masła na patelni, potem czosnek, krewetki, czekamy aż się zaróżowią , solimy tuż przed podaniem.

    W obydwu daniach trzeba uważać, aby czosnek się nie przypalił bo staje się wtedy gorzki.

    Smacznego

    OdpowiedzUsuń