tag:blogger.com,1999:blog-6781941040449050245.post7596948004993598710..comments2023-07-05T02:11:56.944-06:00Comments on Kuchnia Literacka: Brak czasu czyli jak szybko obrać czosnekAniahttp://www.blogger.com/profile/13382146767144524587noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-6781941040449050245.post-15926147941715062752011-12-13T00:58:29.971-07:002011-12-13T00:58:29.971-07:00Iza - czosnek z brokułem robię tak:
potraktować cz...Iza - czosnek z brokułem robię tak:<br />potraktować czosnek jak wyżej, pokroić w cienkie plasterki. Pęczek brokułów podziabać na drobno - różyczki w całości, łodygę pokroić drobno. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucić czosnek i mieszać intensywnie przez kilkanaście sekund, aż stanie się BARDZO aromatyczny. Wrzucić brokuły i przykryć pokrywą na jakieś dwie minuty. Zamieszać i dolać trochę bulionu - około jednej szklanki. Kiedy brokuły są już miękkie (dosłownie kilka minut) potrawka jest gotowa. Jeśli sos ( bulion) jest zbyt wodnisty można go zagęścić mączką kukurydzianą rozmieszaną w małej ilości zimnej wody. Posolić lub polać sosem sojowym tuż przed podaniem. Jeśli lubisz chińską kuchnię możesz całość skropić kilkoma kroplami oleju sezamowego.<br /><br />Podobnie robię z krewetkami (dużymi). Zaczynamy od masła na patelni, potem czosnek, krewetki, czekamy aż się zaróżowią , solimy tuż przed podaniem.<br /><br />W obydwu daniach trzeba uważać, aby czosnek się nie przypalił bo staje się wtedy gorzki.<br /><br />SmacznegoAniahttps://www.blogger.com/profile/13382146767144524587noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-6781941040449050245.post-40699441677881017172011-12-09T14:38:39.653-07:002011-12-09T14:38:39.653-07:00No nie wierzę normalnie..... ale wypróbuję:) A daj...No nie wierzę normalnie..... ale wypróbuję:) A daj przepis Aniu na ten czosnek z brokułem.... bo nie znam takiego:)Izahttps://www.blogger.com/profile/12466178213581959482noreply@blogger.com